Ana Sayfa

Gemlik Zeytini Coğrafi İşaret Gemlik Zeytini Videosu Gemlik Zeytin Firmaları

GEMLİK ZEYTİNİ

Zeytin ve Zeytin Çeşitleri
Zeytinin Faydaları
Zeytinin Tarihçesi
Zeytin Ağacı
Zeytin Yaprağı
Zeytin Hasadı
Zeytin İstatistikleri
Zeytincilik Sorunları
Zeytin Hastalık-Zararlıları
Zeytin Efsaneleri
Zeytinyağı
Zeytinyağının Faydaları
İletişim
Gemlik Zeytin Fidanı

Gemlik Zeytin Fidanı için Trilye, Kıvırcık, Kaplık, Kara gibi isimlerde kullanılmaktadır. Ülkemizde özel sektör ve devlet kurumları tarafından üretilen fidanların %80 lik kısmı Trilye Zeytin fidanlarıdır. Gemlik Bölgesinde ve zeytinciliğin yapıldığı bütün bölgelerde en sık rastlanılan zeytin çeşididir. 

Gemlik zeytini fidanı meyve ve çekirdekleri orta irilikte olup % 29.9 oranında yağ içermektedir. Trilye Zeytin yüksek yağ oranına sahip olup sofralık zeytinin kraliçesi olarak kabul edilmektedir.
Gemlik Trilye zeytin fidanı siyah sofralık olarak değerlendirilir. Meyveleri yağ bakımından zengin olduğundan sofralık kalite dışındaki taneler yağlık kolarak değerlendirilir.
Gemlik Zeytin Fidanı ülkemizde Bursa, Adana, Tekirdağ, Kocaeli, İzmir, Adıyaman, Kastamonu, Manisa, Aydın, Mersin, Antalya başta olmak üzere oldukça geniş bir coğrafyada dikimi yapılmaktadır. Daha çok sofralık olarak üretilen Gemlik Trilye Zeytin meyvesinin ortalama ağırlığı 3,7 gram olup orta iriliktedir. Meyve eti ağırlığının çekirdek ağırlığına oranı 6,4’tür.
Ülkemizde yağlık zeytin olarak Ayvalık Zeytin çeşidi kabul edilse de Gemlik Trilye Zeytin yağ oranı Ayvalık Zeytin çeşidi de dahil olmak üzere ülkemizde üretilen tüm zeytin çeşitlerinin nerdeyse tamamından daha yüksek yağ oranına sahiptir. 
Marmara Bölgemizde dikilen zeytin fidanlarının yaklaşık %80 lik kısmı Gemlik Zeytin Fidanı dır. Tercih edilmesinde ki en önemli nedenler orta kuvvette gelişim gösterip bakım işleri düzenli olarak aksatılmadan yapılırsa periyodisite göstermeyip ve düzenli olarak her yıl ürün alınabilmesidir. Gemlik Zeytin Fidanı kendine verimli bir çeşit olup tozlayıcıya ihtiyaç göstermez. Soğuğa kısmen dayanıklıdır.


© 2010